Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Πρώτη δημόσια πρόβα || ΟΣΕ Project

Λίγους μήνες μετά τις πρώτες δημόσιες πρόβες της ΘΟΚΑ στην
πλατεία Δημαρχείου Αχαρνών (αεροπλάνο) για τις Βάκχες,
επιστρέψαμε στον σταθμό του ΟΣΕ

Κυριακή 05 Οκτώβρη 2014
Ήταν η πρώτη πρόβα-συνάντηση για τον Οκτώβρη και η πρώτη αναφορά (θεωρητικά, αλλά και σε πρακτική εφαρμογή) κάποιων πρώτων βασικών αρχών της μεθόδου με την οποία θα προσεγγίσουμε εφέτος το κύριο project που θα δουλέψουμε ως θεατρική ομάδα. Πυρήνας των εργασιών μας θα είναι η αρχαία ελληνική ποίηση και ξεκινήσαμε με το έπος και μάλιστα την Θεογονία του Ησιόδου.
Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό της πρώτης μας συνάντησης ήταν ότι έγινε στον Σταθμό ΟΣΕ Αχαρνών, μιαν εγκαταλελειμμένη περιοχή, έναν δημόσιο χώρο στιγματισμένο και μονοσήμαντο (απλώς σταθμός τρένων).
Τι θέλαμε και τι θέλουμε;
Να επανα-νοηματοδοτηθεί ο δημόσιος χώρος του ΟΣΕ, όπως προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε μέσω του WATCH ART! (Μάιος-Ιούνιος 2013) αυτή τη διαδικασία για κάθε δημόσιο χώρο.
Γιατί;
Γιατί όπως αναφέραμε αποτελεί μονοσήμαντα σεσημασμένος (ένας εγκαταλελειμμένος σταθμός τρένων και μάλιστα "πιάτσα" ναρκωτικών).
Πώς θα τα καταφέρουμε;
Η πρώτη πρόβα της ΘΟΚΑ -αθόρυβη, μα ουσιαστική- ήταν η "πρεμιέρα" του ΟΣΕ Project, ενός συνόλου δράσεων και δρωμένων για τον Σταθμό (πρόβες, εικαστικά, συζητήσεις, καθαρισμοί, παρεμβάσεις, παραστάσεις) που θα πληθαίνουν ολοένα μέχρι το καλοκαίρι του 2015!
Τι θα καταφέρουμε;
Να δηλώσουμε παρόντες ως πολίτες και άνθρωποι σε μια προσπάθεια που όσο συμμετέχεις, τόσο αποδίδει.
Ποια ήταν η έμπνευσή μας;
Μια συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι με την Μάνια Μαράτου, για να λάβει χώρα σε δημόσιο χώρο μιαν ανάγνωση-αφήγηση ολάκερης της Ιλιάδας, όπως και μια κίνηση για να "διεκδικηθεί" ένας δρόμος των Εξαρχείων από εμπόρους ναρκωτικών.
Τι φιλοδοξούμε;
Απλώς να προτείνουμε έναν άλλον"δρόμο", που η επέμβαση δεν είναι βίαιη, αλλά σταθερή, δημιουργική, εμπνευσμένη.

Bonus info
Την ώρα που εργαζόμασταν πάνω στο κομμάτι της Θεογονίας που ο Κρόνος κόβει τα "αιδοία" του πατέρα του Ουρανού, σταμάτησαν και παρακολούθησαν αρκετοί.
Ανάμεσά τους, κυρίως οι λεγόμενοι "ναρκομανείς". Ένας όρος ανάλογα άχρηστος, όπως εκείνος του "σχιζοφρενούς", του "τρελού", του "ηλίθιου" κλπ. Ενώ προσπέρασε, μας φώναξε μετά από τρία μέτρα για να μας πει ένα "shocking" ανέκδοτο
(συνεχίζετε την ανάγνωση με δική σας ευθύνη...)
"- Πώς γίνεται ένας πούτσος γνωστός;
- Από στόμα σε στόμα..."
Αυτή η αλληλεπίδραση, όσο χαζή κι αν ακούγεται, όσο προσβλητική, όσο άχρηστη, τόσο σημαντική είναι και τόσο σπουδαίο δείγμα ενθαρρυντικό αυτού που προσπαθούμε να πετύχουμε!

Επόμενη πρόβα της ΘΟΚΑ στον ΟΣΕ, κάποια Κυριακήμε καλό καιρό το 15'!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου